IZLOŽBE > PRIČA O ZELINI

Priča o Zelini

28. studenog 2008. godine u Muzeju Sveti Ivan Zelina, Trg Ante Starčevića 13., Sveti Ivan Zelina, otvorena izložba "Priča o Zelini". Izložba je postavljena povodom 20 obljetnice od osnutka Muzeja Sv. Ivan Zelina i javnosti predstavlja muzejsku građu arhiviranu u Muzeju u nekoliko tematskih područja:

  1. Zelina od prapovijesti do srednjeg vijeka: ovaj dio izložbe predstavljaju  eksponati iz nekoliko cjelina: nalazi s prapovijesnih lokaliteta Graci i Pogorišće, nalazi s antičkog lokaliteta Pyrii u Kominu, nalazi sa srednjovjekovnog grada Zelingrada, te stare srednjovjekovne isprave i grbovnice koje se nalaze u fundusu Muzeja.
     

  2. Građanska Zelina: ovom cjelinom se predstavljaju predmeti i fotografije vezane za Plemeniti veliki ceh svetoivanjski i obrtništvo u Sv. Ivanu Zelini od osnutka ceha u 19. stoljeću do sredine 20. stoljeća.
     

  3. Tradicijsko naslijeđe zelinskog Prigorja:  ova cjelina predstavlja predmete koji su se koristili u seoskom domaćinstvu od predmeta za obradu zemlje i preradu tekstila, te predmeta korištenih u dvorištu i štali, također je prikazana i  unutrašnjost stare hiže s kuhinjom i spavaćom sobom.

Izložbu su otvorili državni tajnik Zoran Šikić i zamjenik župana Damir Tomljenović.

 
2006(c) Muzej Sveti Ivan Zelina