IZLOŽBE > Templari i njihovo nasljeđe

Templari i njihovo nasljeđe

Značajna obljetnica osamsto godišnjice dolaska viteškog reda templara na zemlju Svetog Martina bila je povod da se istraži kulturni pejzaž ovog dijela Hrvatske u to vrijeme, te da se iznesu i prezentiraju povijesne okolnosti tog značajnog događaja. U svakodnevnom životu se često susrećemo s raznim spekulativnim tezama i teorijama o djelovanju viteškog reda templara pa je ovo prilika da se na temelju povijesnih činjenica rekonstruira njihovo djelovanje u postojećem srednjovjekovnom okružju. Iako je ovaj projekt potaknut obljetnicom dolaska templara, on se ipak puno šire bavi kulturnim pejzažom srednjeg vijeka, temom koja je na ovim prostorima gotovo nepoznata.

Projektom "Templari i njihovo nasljeđe", zahvaljujući znanosti, odškrinuli smo vrata spoznaje davno zaboravljenom svijetu prohujalih stoljeća srednjeg vijeka. Na projektu smo uspjeli okupiti značajan broj znanstvenika te raznih suradnika, najviše zahvaljujući neumornom istraživaču srednjeg vijeka, profesoru Vladimiru P. Gossu, koji nas je cijelo vrijeme usmjeravao, te brojnim savjetima pridonio da se projekt ostvari što kvalitetnije. Zahvaljujemo i cijeloj ekipi profesora Gossa koja je proteklih godinu dana neumorno obilazila lokacije Zelinskog prigorja istražujući nepoznato. Također zahvaljujemo dr. Juraju Belaju koji već godinama arheološki istražuje povijesni lokalitet crkve Sv. Martina na Prozorju i koji je u ovom projektu prezentirao rezultate svojih istraživanja. Velika zahvala gospodinu Ivanu Srši koji već više od deset godina istražuje zidno slikarstvo kapele Svetog Petra u Novom Mjestu i koji je svojim istraživanjima i konzervatorskim radom ukazao na izuzetnu vrijednost te prave "zelinske katedrale". Zahvaljujemo i drugim brojnim suradnicima koje je ovdje nemoguće sve nabrojati, a bez čijeg truda i znanja ovaj projekt ne bi ugledao svjetlo dana.

Ovo je prvi puta da se kroz jedan projekt pokušava rekonstruirati kulturni pejzaž ovog dijela Hrvatske u vremenu kasne romanike, te u počecima novog europskog stila, gotike. Iz izložbe se može iščitati kako je ovaj kraj u to vrijeme bio civilizacijski ravan većem dijelu kršćanske Europe, te podložan kulturnim utjecajima koji su se širili iz tada vodećih kulturnih središta. Vodeći promicatelji kulture crkveni su redovi, od cistercita, pa do viteških redova templara i ivanovaca. Dokaze o njihovom djelovanja na ovim prostorima pružamo ovom izložbom. Iako su materijalni dokazi njihove djelatnosti na ovim prostorima malobrojni, ipak postoje, te je njihova vrijednost tim veća.

Kulturni pejzaž koji prezentiramo ovom izložbom dokaz je civilizacijskih dosega naših predaka, bitan čimbenik cjelokupne hrvatske povijesti i dokaz pripadnosti cjelokupnom prostoru kršćanske Europe. Nadamo se da će ova izložba biti poticaj novim istraživanjima i novim projektima o bogatoj kulturi i povijesti na ovim prostorima.

 
2006(c) Muzej Sveti Ivan Zelina