IZLOŽBE > Plemićki grad Vrbovec na Sutli

Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli

 
U Muzeju Sveti Ivan Zelina otvorena je izložba Vrijeme utvrda: Plemićki grad Vrbovec na Sutli koju su organizirali Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u suradnji s Institutom za arheologiju u Zagrebu. Spomenuta izložba prezentira nove zanimljive spoznaje o životu u Hrvatskom zagorju u srednjem vijeku dobivene desetogodišnjim arheološkim istraživanjima Vrbovca na Sutli.

Vrijeme utvrda na prostoru Hrvatskog zagorja je razdoblje od 12. pa sve do 16. stoljeća, kada burgovi, uglavnom nastali kao središta županija ili feudalnih vlastelinstava, predstavljaju jezgre oko kojih se gradi srednjovjekovno društvo. Utvrda Vrbovec, smještena iznad rijeke Sutle u Klenovcu Humskom, u općini Hum na Sutli, stoljećima je bila zaboravljena, sve dok arheolozi nisu otkrili njezine kamenom zidane ostatke i brojne vrijedne nalaze. Na izložbi su izloženi predmeti poput oruđa, sitnih ukrasnih predmeta i dijelova odjeće, opreme viteza – oružja i konjske opreme, noževa i uvezenih posuda od majolike i stakla koje su služile kao pribor za jelo, zatim brojne keramičke posuda za kuhanje i pripremanje hrane lokalne izrade, ulomci lijepo ukrašenih keramičkih grijaćih peći, te dijelovi arhitektonske plastike.

Međutim, na izložbi nisu izloženi samo predmeti, već su u priču o prošlosti Vrbovca na Sutli uzeti u obzir rezultati provedenih povijesnih istraživanja, i rezultati analiza uzoraka kostiju, drva, zemlje i ugljena. Kako je izgledala plemićka trpeza i pribor za jelo, zatim prehrana stanovnika Vrbovca kroz stoljeća, te koja je bila namjena pojedinih dijelova utvrde, i konačno, kako je izgledao kraj života na utvrdi.

 
2006(c) Muzej Sveti Ivan Zelina