ZELINGRAD

Index · Položaj · Povijest · Istraživanja · Financiranje projekata
Novosti i zanimljivosti · Klub prijatelja Zelingrada · Foto galerija · Kontakt
 · Muzej Sveti Ivan Zelina · 

KLUB PRIJATELJA ZELINGRADA

Zelingrad je najstariji i najpoznatiji spomenik kulturne baštine zelinskog kraja. Svojom burnom poviješću dužom od sedam stoljeća utisnuo je prepoznatljiv i snažan pečat u hrvatskoj povijesti.

Zbog nemara mnogih godinama je propadao i urušavao se, toneći u šikaru, trnje i zaborav. Odluku o tome da li želimo i pristajemo da svi naši spomenici prošlosti i kulture doista nestanu u šikari i zaboravu, moramo donijeti mi sami. Tragični primjeri umiranja kulturno povijesne baštine zelinskog kraja nalaze se svuda oko nas – Zelingrad, dvorac Sveta Helena, grad Bisag, kurija Božinski, Gegačeva kuća i tako dalje.

Pozivamo Vas da postanete član zajednice koja se ne slaže s time da naši spomenici kulturne baštine zauvijek nestanu s lica zemlje. Postanite član Kluba prijatelja Zelingrada i aktivno pomozite u spašavanju kulturne baštine.

Muzej Sveti Ivan Zelina je uz pomoć nekolicine suradnika i uz potporu i stručnu pomoć Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture otpočeo spašavati Zelingrad.

Članovi Kluba prijatelja Zelingrada imaju sljedeće obaveze: pomoći obnovu Zelingrada vlastitim radom ili prilozima.

Prava članova su:

  • sudjelovati na prigodnim domjencima, primanjima i kulturnim događanjima na Zelingradu
  • dobivati bilten sa pisanim izvješćima o izvedenim istražnim i konzervatorskim radovima na Zelingradu
  • sudjelovati na predavanjima o Zelingradu

Ispunite pristupnicu i postanite član Kluba prijatelja Zelingrada. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon +385-(0)-1-2061-544 u Muzeju Sveti Ivan Zelina ili putem e-mail adrese: muzej@zelina.hr

 

2006(c) Muzej Sveti Ivan Zelina