Po treći puta na Međunarodnom viteškom turinu u Svetom Ivanu Zelini, 16.06.2018. godine, biramo ponajbolji hipokras.
Prijaviti se mogu skupine, pojedinci, udruge, znatiželjni, egzibicionisti.... svi !
Pravila možete pročitati u nastavku.
POZIV
za izbor najboljeg Hipokrasa
- U programu 12. Međunarodnog viteškog turnira u organizaciji Muzeja Sv. Ivan Zelina, održat će se, treći po redu Festival srednjevjekovnih pića. Na ovom Festivalu birat će se najbolji Hipokras.
- Hipokras je bijelo ili crno vino sa začinskim biljem spravljeno prema jednom od poznatih srednjevjekovnih recepata. Ogledni srednjevjekovni recept Hipokrasa se nalazi u prilogu ovog Poziva.
- U izboru najboljeg Hipokrasa mogu sudjelovati svi OPG-i i obrti koji se bave proizvodnjom vina i ostalih pića, te udruge koje se bave oživljenom poviješću srednjeg vijeka.
- Svaki natjecatelj može prijaviti na ovaj Poziv jedan ili više vrsta uzoraka Hipokrasa.
- Svaki uzorak Hipokrasa treba se dostaviti Komisiji za ocjenjivanje najkasnije u subotu, 16. lipnja do 12,00 sati. Svaki uzorak se predaje u količini od 3 boce (cca 0,70 dl), odnosno 2 litre
- Svaki uzorak Hipokrasa mora sadržavati sljedeće podatke:
- Ime i prezime proizvođača (fizička ili pravna osoba)
- Adresa proizvođača
- Sorta vina od kojeg je Hipokras proizveden
- Ocjenjivanje uzoraka koji pristignu u roku i koji sadrže naprijed navedene podatke, izvršit će komisija od 3 člana koju izabere organizacijski odbor Turnira.
- Komisija će objaviti rezultate ocjenjivanja i proglasiti najbolji Hipokras Turnira u subotu tijekom večernjeg programa.
- Najbolji Hipokras dobiva novčanu nagradu od 500,00 kuna te veliku povelju Festivala srednjevjekovnih pića.
- Svi proizvođači Hipokrasa koji se prijave na ovaj Poziv dobivaju priznanje za sudjelovanje na Festivalu srednjevjekovnih pića.
- Sva dodatna pitanja u vezi ovog Poziva molimo da uputite na: muzej@zelina.hr
Ogledni recept za izradu hipokrasa (začini i njihova količina te omjeri mogu biti promjenjivi i ovise o željama i ukusima natjecatelja)
Vino hypocras je dobilo ime u čast liječnika antičke grčke Hypokrata. Napitak je u ljekovite svrhe korišten za probavne smetnja, ali zbog afrodizijačkog svojstva (tako su smatrali) postalo je prava vinska poslastica za plemstvo.
SASTOJCI:
- 1L crnog/bijelog vina (kvalitetnog)
- 175g šećera ili meda
- 1 štapić cimeta (30g)
- 1 komadić đumbira (naribati)
- 1 kriška kruške
- 1 prstohvat klinčića
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 manja jabuka razrezana na kriške
- 1 lovorov list
NAČIN PRIPREME:
U ½ l crnog/bijelog vina po izboru dodati:
1 štapić cimeta, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, jabuku, krušku i lovorov list
Prokuhati 20-ak minuta i maknuti sa vatre
U preostalih ½ l vina dodate šećer ili med, prokuhati sve dok se dobro ne rastopi i postane gušće.
Pomiješati sa vinom u kojemu su kuhani začini, staviti u staklenu posudu da odstoji 10-ak dana. Procijediti kroz gazu ili neku drugu gustu tkaninu i potom uspite u boce. Boce brtvite plutom ili metalnim čepom.